La fundació
Origen
Al començament de la dècada dels 80, en 1982, un grup de joves imaginem un projecte de vida i treball que en poc de temps serà realitat, començant amb la reconstrucció d’una masia abandonada i la posada en marxa d’una iniciativa cooperativa de treball associat. Mitjançant la cooperativa es van impulsar diverses activitats educatives, de conservació del medi natural, de recerca d’alternatives en el medi rural o de pràctica i promoció de l’agricultura ecològica i les energies renovables.
Al llarg del temps, de diferents formes i en major o menor mesura han sigut moltes les persones que es van sumar o van contribuir al que ha sigut i és el Mas de Noguera.
En el seu quaranta aniversari, el Mas de Noguera promou, juntament amb altres persones i entitats, La Nou, una fundació comunitària per a la ruràlia valenciana.
Fundació La Nou, recollint l’esperit amb el qual va nàixer el Mas de Noguera, pretén ser, des del món rural, un motor de canvi cap a un futur possible que promoga el bé comú en harmonia amb la naturalesa.
I vol caminar cap a eixe futur cooperant, intercanviant i afavorint sinergies entre persones que treballen pel canvi. Pretén fer-ho amb humiltat i, des dels arrels de la nostra cultura agrosilvopastoril, amb innovació i creativitat. Contribuint a deixar una herència que permeta un “bon viure” per a les generacions futures.
La cooperativa Mas de Noguera en la seua assemblea general de data 22 de juliol de 2022, va prendre, entre altres, l’acord de crear la Fundació La Nou.
Prèviament a aquest acord es va dur a terme, durant més d’un any, una sèrie de consultes i reunions, amb molt diverses persones , per a valorar la conveniència i el sentit de la creació d’una fundació, així com de les seues finalitats.
Paral·lelament es va comptar amb el Programa de suport a les Fundacions Comunitàries promogut per l’Associació Espanyola de Fundacions en el marc del projecte de Creació de Fundacions Comunitàries amb la col·laboració de la Xarres Stewart Mott Foundation i la Fundació Daniel i Nina Carasso
EL 4 d’agost de 2022 se signa l’ESCRIPTURA DE CONSTITUCIÓ que inclou els ESTATUTS que la regeixen.
El 23 de desembre del 2022 la Fundació La Nou és inscrita en el Registre de Fundacions de la Comunitat Valenciana.
El 26 de juliol de 2023 la Fundació la Nou és admesa com a Sòcia de l’Associació Espanyola de Fundacions.
FINALITATS
Donar resposta al canvi climàtic i la crisi social que provoca
Les finalitats que la regeixen, així com les activitats que pot desenvolupar, estan replegades en els seus estatuts. S’agrupen en dos grans eixos:
Perquè cal donar resposta a la
CRISI ECOSOCIAL
Perquè en la
RURALIA VALENCIANA
podem trobar moltes solucions que necessitem per al canvi.
ORGANITZACIÓ
Governança compartida
La Nou, com a fundació comunitària, recull, als seus estatuts ,una sèrie d’acords que promouen la participació en la governança.
Per a facilitar la participació d’aquests òrgans i de la societat civil, la Fundació La Nou s’ha dotat d’un flux de propostes i presa de decisions.
PATRONAT
Com qualsevol fundació, La Nou comptarà amb un Patronat, l’òrgan fundacional i amb competències decisòries sobre la fundació.
CONSELL COMUNITARI
Per a la col·laboració amb figures clau de les nostres comarques rurals.
Aquest òrgan facilita el suport de la Fundació a iniciatives reals promogudes des dels territoris i la participació en les activitats de la Fundació.
PATRONAT D’HONOR
Té les funcions d’assessorar el Patronat i enriquir de continguts les línies d’actuació de la fundació. Formen part del patronat persones amb llarga trajectòria d’estudi i treball sobre el món rural valencià i la conservació del territori.
EQUIP TÈCNIC
La Nou comptarà, en la mesura de les seues necessitats amb una Equip Tècnic coordinat per una Direcció Tècnica, inicialment les seues funcions són assumides pels Patrons.
Colabora
Fundació La Nou ofereix diverses oportunitats per col·laborar i donar suport a la seva tasca. Necessitem la teua ajuda.